O nas

Društvo InMusic

Glasbeno društvo InMusic je nastalo oktobra 2015, iz želje po skupnem druženju, ustvarjanju, muziciranju. Glavna naloga in cilj Glasbenega društva InMusic je širši publiki predstaviti klasično harmoniko, ki s svojo barvitostjo zvoka, prevzame še tako zahtevno publiko. Koncertna harmonika je vsestranski inštrument, na katerega se lahko izvaja vse od ljudske, klasične in sodobne glasbe. Poleg predstavitve klasične harmonike, je poglavitni cilj društva tudi ta, da mlajšim generacijam vlijejo željo in voljo do glasbe, saj glasba združuje in iz nas izvabi najboljše, saj je znanstveno dokazano da ima terapevtsko moč.

Glasbeno društvo InMusic je bilo ustanovljeno z namenom, da širši okolici predstavi klasično harmoniko. Do junija 2018 je v društvu delovala Komorna skupina »gHOSt«, zaradi katere je bilo društvo tudi ustanovljeno. V maju 2018 so svoje delovanje zaključili s koncertom in s predstavitvijo svojega videospota. Petčlanska komorna skupina je v čudovitem kraškem ambientu posnela videospot, ki opisuje in promovira lepote Krasa in kraševcev. Na pobudo nekaterih članov društva je v maju 2017 nastal »gHOSt« Orchestra, ki sedaj deluje pod imenom Harmonikarski orkester InMusic (InMusic Orchestra). K sodelovanju so poklicali mlade harmonikarje, ki so zaključili drugo stopnjo glasbene šole ali se naprej izobražujejo na srednji stopnji. Harmonikarji prihajajo iz različnih krajev; Sežane in njene okolice, Brkinov, komenskega Krasa, Trsta in njegove okolice. Zelo smo ponosni, da v orkestru sodelujejo mladi iz Slovenije in Italije, saj tako, kot glasba, tudi mi ne poznamo meja.

V orkestru igra 12 mladih harmonikarjev na klasični harmoniki in dve violini. Vizija orkestra je, da bi harmonikarjem, ki so zaključili nižjo glasbeno šolo omogočil muziciranje v orkestru in nadaljnje izpopolnjevanje. V društvu večkrat sestavijo razne komorne skupine, za različne priložnosti.

V orkestru si srčno želimo, da bi svojo pot nadaljevali v bodoče in svojo raven kakovosti dvignili, saj lahko le tako zagotovimo konstantno rast klasične harmonike ter kulture v svojem kraju in širše.

Delovanje

Repertoar ki ga izvajamo je zelo širok in ima tako strokovno, poučno in moralno plat, zato smo v oktobru 2018 skupaj z zamejskima zboroma, MePZ Lipa iz Bazovice in MePZ Fran Venturini iz Domja priredili celovečerni koncert z naslovom Pesem o svobodi, ki smo ga izvajali po različnih krajih – Bazovica, Kosovelov dom Sežana, Primorska poje v Gorici, Opčine in na predvečer dneva osvoboditve, je v tržaški Rižarni zadonela slovenska pesem, kjer nas je posnela televizijska hiša RAI. Orkester je na mednarodnem tekmovanju leta 2019 v Pragi dosegel zlato plaketo. Nekaj dni kasneje, je bil orkester povabljen kot gost v predsedniško palačo, kjer je obiskovalcem, v počastitev praznika dneva Rudolfa Maistra, zaigral svoj tekmovalni program. 30.10.2021 se je orkester ob stoti obletnici rojstva skladatelja Astorja Piazzolle poklonil v čast s snemanjem videospota njegove skladbe Yo Soy Maria iz operete Maria de Buenos Aires. Okrester je novembra 2021 na svetovnem tekmovanju CMA – Confederation Mondiale de L’Accordeon osvojili 2.mesto v zelo veliki konkurenci orkestrov iz celega sveta.

Harmonikarski orkester vodi profesorica Mikela Uršič.

 

ČLANI ORKESTRA:

Luca Bello, Metka Mateta, Aljaž Maurič, Mihaela Peca, Nina Pecelin, Ingrid Peric, Manuel Perhavec, Imad Saletović, Mihael Simoneta, Vera Sturman, Lenart Žežlina 

DIRIGENTKA: Mikela Uršič